Wat is de beste leeftijd om te starten met de eerste babyhapjes? 

Wat is de beste leeftijd om te starten met de eerste babyhapjes? 

april 28, 2021 0 Door floriforyou

Als je baby tussen de vier en zes maanden oud is, kun je beginnen met kleine tussendoortjes, de zogenaamde oefenhapjes. Baby voeding 4 maanden vervangen nog altijd niet de borst- of flesvoeding. Baby's eerste oefenhapjes bestaan vooral uit geplette (zoete) groenten zoals worteltjes, bloemkool en pompoen en enkele stukjes vers fruit.

Waarom oefenhapjes?

Dankzij deze oefenhapjes went je kind aan andere smaken en structuren dan melk. Deze oefenhapjes zijn ook nodig om zijn of haar mondspieren te oefenen en te verstevigen. Je verkleint zo ook het risico op allerlei voedselallergieën. Daarom begin je best zo vroeg mogelijk maar niet vóór de leeftijd van vier maanden met het geven van vaste voeding.

Beging zeker niet te vroeg met oefenhapjes

Je start dus met deze oefenhapjes dus als je baby tussen de 4 en 6 maanden is en zeker niet vroeger. Als je merkt dat je baby er nog niet klaar voor is, kun je er beter enkele weken mee wachten. Kijk vooral naar de reactie van je baby. Maakt hij steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit je mond? Dan is het vaak tijd om met vaste oefenhapjes te starten. Hou er rekening mee dat elke baby zijn eigen tempo heeft. Geef nooit oefenhapjes wanneer je baby nog niet rechtop zit en nog niet goed kan slikken. Vanaf zes maanden heeft je kindje, naast zijn borst- of flesvoeding, vaste voeding echt nodig.

Voedselallergie voorkomen

Het is belangrijk dat je voedselallergieën bij je kindje zoveel mogelijk voorkomt. Daarom is het nodig om op een leeftijd van acht maanden ook pindakaas en ei te geven.

Baby hapjes vijf en zes maanden

Baby hapjes 5 maanden verschillen weinig van baby hapjes 6 maanden. Je start altijd best met zoete groenten zoals wortels, bloemkool en pompoen. Die vul je aan met fruit en zeker met banaan en perzik. Vanaf de leeftijd van zes maanden kun je de stukjes groenten en fruit groter laten en minder pureren. Zo maak je hem sneller vertrouwd met allerlei structuren en smaken.