Fermentatie, wat maakt gefermenteerde producten goed voor je darmen?

Fermentatie, wat maakt gefermenteerde producten goed voor je darmen?

april 29, 2021 0 Door floriforyou

Ondanks zijn slechte reputatie zouden we niets zijn zonder bacteriën. Naast de algemene betekenis dat ze ziekten veroorzaken, zijn ze essentieel voor het menselijk leven. Het zijn de meest voorkomende organismen op aarde en in je lichaam zijn er ongeveer 90% meer bacteriecellen dan menselijke cellen, wat neerkomt op een totaal van twee kilo die in je organisme leven. Ze kunnen niet allemaal slecht zijn!

Gefermenteerde voedingsproducten

In de voedingsindustrie is het fermentatie proces van bacteriën erg belangrijk bij het maken van bepaalde voedingsmiddelen. Dit is het geval bij gefermenteerde producten, waarvan algemeen bekend is dat ze zorgen voor een toename van voedingsstoffen in voeding en gunstige bacteriën voor de darmgezondheid.

Wat zijn de voordelen die je kunt halen uit het eten van deze voedingsmiddelen?

De gefermenteerde producten zijn goed voor je gezondheid, maar geen wondermiddel. Een verstandige analyse negeert de probiotische marketinghype, waardoor het vanaf het begin duidelijk is dat je geen gefermenteerd product moet kopen in de hoop op een wonderbaarlijke gezondheidsboost. De echte oplossing om de gezondheid van de darmen te verbeteren, is door te stoppen met het consumeren van producten die de spijsvertering schaden (alcohol, bewerkte voedingsmiddelen vol suikers, vetten van slechte kwaliteit en synthetische toevoegingen; brood, koekjes, gebak), antibiotica en andere. Je moet een actief leven leiden, contact hebben met de zon en de natuur en een goede emotionele gezondheid bereiken. Maar sommige voedingsmiddelen kunnen ons inderdaad helpen de samenstelling en functie van de darmflora te verbeteren. We hebben het over voedingsmiddelen die rijk zijn aan fermenteerbare vezels en polyfenolen, en ook over gefermenteerde voedingsmiddelen.

Dus wat is het geheim van gefermenteerde producten?

Gefermenteerde voedingsmiddelen vergemakkelijken de vertering en opname van voedingsstoffen, omdat tijdens dit proces antinutriënten (zoals fytinezuur of amylase en proteaseremmers) worden geëlimineerd of verminderd, en spijsverteringsenzymen worden geproduceerd die ons helpen bij de spijsvertering.